PORADY I ARTYKUŁY

Jak rozszyfrować wyniki morfologii?

Dodano

  Rozszyfrować wyniki morfologii Często dostajemy skierowanie od lekarza na badanie krwi – profilaktycznie. Wydaje nam się, że jesteśmy zdrowi, ale kiedy odbieramy wyniki, zaczynamy mieć wątpliwość. Co oznaczają te wszystkie skróty, czy rezultat na granicy normy to powód do obaw i w ogóle jak to czytać? Postanowiliśmy rozwiać Wasze wątpliwości. Przede wszystkim...

Czytaj całość

Jak dbać o serce

Dodano

  Jak dbać o serce   Dla większość choroby serca wydają się odległe. Wydaj nam się, że nas nie dotyczą, ale żeby tak było trzeba o serce dbać. Większość chorób wynika bowiem z niezdrowego stylu życia i naszych zaniedbań. Co zrobić, żeby zminimalizować ryzyko? Ruszaj się Absolutne minimum to 30 minutowa aktywność fizyczna 3 razy...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Jesteś gruszką czy jabłkiem?

Dodano

Jesteś gruszką czy jabłkiem? – rodzaj otyłości i jej konsekwencje. Otyłość jest zaburzeniem równowagi przemiany energii. Gdy spożywamy nadmierną ilość energii w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu prowadzimy do odkładania tego nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Ilość nadmiernej tkanki tłuszczowej można określić dzięki Indeksowi masy ciała (BMI - Body Mass Index)....

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Jak się żywić, żeby uniknać raka

Dodano

Występowanie nowotworów u ludzi w ok. 80 % jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się m. in. zwyczaje żywieniowe.  Niewłaściwa dieta zwiększa możliwość wystąpienia nowotworu. Pokarmy mogą być źródłem licznych substancji rakotwórczych, jak również mieć działanie antynowotworowe. Pewne jest, że zdrowe odżywianie może zapobiec chorobie nowotworowej. Dlatego zastosuj się do poniższych...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Błonnik

Dodano

Błonnik – niby bez wartości odżywczej a tak ważny w naszej diecie Błonnik w naszej diecie mimo, że nie ma wartości odżywczej dla organizmu jest niezbędnym składnikiem jadłospisu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie 27 - 40 g błonnika w dziennej racji pokarmowej. Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym jest roślinnym wielocukrem opornym...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Cholesterol

Dodano

Cholesterol – nie taki straszny? Co zrobić, by nie mieć go za dużo? Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, zapycha naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między dobrym a złym cholesterolem. „Dobry cholesterol” w wynikach badań morfologicznych odczytujemy jako HDL...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Czekolada

Dodano

Czekolada „lekiem na całe zło”. Metodą na poprawienie humoru przez nie jednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy. Lubimy tak czekoladę, gdyż jej spożycie prowadzi do bezpośredniego wzrostu poziomu...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Indeks glikemiczny

Dodano

Węglowodany na stole – index glikemiczny Węglowodany potocznie zwane cukrami, są związkami składającymi się z węgla, wodoru i tlenu. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach, a także w organizmach zwierzęcych. Z pojęciem węglowodanów nierozłącznie wiąże się pojęcie indeks glikemiczny, które zostało stworzone w latach 70-tych przez diabetologów (lekarze zajmujący się...

Czytaj całość

Dietetyk radzi: Dieta to styl życia

Dodano

Dieta to styl życia - dieta to smaczne posiłki. Z obserwacji dietetyka wynika, że hasło dieta, jestem na diecie - znaczy dla większości osób - jestem głodny, słabo mi, jem niesmaczne potrawy lub jem tylko zupę kapuścianą przez 7 dni. Stosowanie diety to nie tylko ograniczenie kcal i rezygnacja z pewnych potraw i produktów. To edukacja żywieniowa przeprowadzona najlepiej...

Czytaj całość

SEP-MED Sp. z o.o., ul. Hoża 19, 00-521 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m.st.
Warszawy, XII Wydział GospKrajowego Rejestru Sądowego, nr KRS 0000246638,
kapitał zakładowy 150 000 PLN.
Copyright © 2011 SEP-MED
Realizacja: NETKATA