Rozszyfrować wyniki morfologii
Często dostajemy skierowanie od lekarza na badanie krwi – profilaktycznie. Wydaje nam się, że jesteśmy zdrowi, ale kiedy odbieramy wyniki, zaczynamy mieć wątpliwość. Co oznaczają te wszystkie skróty, czy rezultat na granicy normy to powód do obaw i w ogóle jak to czytać?
Postanowiliśmy rozwiać Wasze wątpliwości. Przede wszystkim...
Jak dbać o serce
Dla większość choroby serca wydają się odległe. Wydaj nam się, że nas nie dotyczą, ale żeby tak było trzeba o serce dbać. Większość chorób wynika bowiem z niezdrowego stylu życia i naszych zaniedbań. Co zrobić, żeby zminimalizować ryzyko?
Ruszaj się
Absolutne minimum to 30 minutowa aktywność fizyczna 3 razy...
Jesteś gruszką czy jabłkiem? – rodzaj otyłości i jej konsekwencje.
Otyłość jest zaburzeniem równowagi przemiany energii. Gdy spożywamy nadmierną ilość energii w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu prowadzimy do odkładania tego nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.
Ilość nadmiernej tkanki tłuszczowej można określić dzięki Indeksowi masy ciała (BMI - Body Mass Index)....
Występowanie nowotworów u ludzi w ok. 80 % jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się m. in. zwyczaje żywieniowe.
Niewłaściwa dieta zwiększa możliwość wystąpienia nowotworu. Pokarmy mogą być źródłem licznych substancji rakotwórczych, jak również mieć działanie antynowotworowe.
Pewne jest, że zdrowe odżywianie może zapobiec chorobie nowotworowej. Dlatego zastosuj się do poniższych...
Błonnik – niby bez wartości odżywczej a tak ważny w naszej diecie
Błonnik w naszej diecie mimo, że nie ma wartości odżywczej dla organizmu jest niezbędnym składnikiem jadłospisu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie 27 - 40 g błonnika w dziennej racji pokarmowej.
Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym jest roślinnym wielocukrem opornym...
Cholesterol – nie taki straszny? Co zrobić, by nie mieć go za dużo?
Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, zapycha naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między dobrym a złym cholesterolem. „Dobry cholesterol” w wynikach badań morfologicznych odczytujemy jako HDL...
Czekolada „lekiem na całe zło”.
Metodą na poprawienie humoru przez nie jednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.
Lubimy tak czekoladę, gdyż jej spożycie prowadzi do bezpośredniego wzrostu poziomu...
Węglowodany na stole – index glikemiczny
Węglowodany potocznie zwane cukrami, są związkami składającymi się z węgla, wodoru i tlenu. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach, a także w organizmach zwierzęcych. Z pojęciem węglowodanów nierozłącznie wiąże się pojęcie indeks glikemiczny, które zostało stworzone w latach 70-tych przez diabetologów (lekarze zajmujący się...
Dieta to styl życia - dieta to smaczne posiłki.
Z obserwacji dietetyka wynika, że hasło dieta, jestem na diecie - znaczy dla większości osób - jestem głodny, słabo mi, jem niesmaczne potrawy lub jem tylko zupę kapuścianą przez 7 dni.
Stosowanie diety to nie tylko ograniczenie kcal i rezygnacja z pewnych potraw i produktów. To edukacja żywieniowa przeprowadzona najlepiej...